вторник, 7 октября 2014 г.


Інформаційне суспільство та інформаційні технології у моєму житті


На сьогодні практично неможливо знайти сферу, в якій зараз не використовуються інформаційні технології. Сучасне суспільство навряд чи можна уявити без інформаційних технологій. Інформаційні технології дали нові можливості для роботи і відпочинку,багато в чому полегшили працю і просто життя кожної сучасної людини. 
На сьогодні практично неможливо знайти сферу, в якій зараз не використовуються інформаційні технології.


Значення інформаційних технологій надзвичайно багатогранне. Відомі слова Уінстона Черчеля «хто володіє інформацією, той володіє миром» чітко характеризує розвиток інформаційних технологій у суспільстві. Нині у світі силу має той, хто володіє інформацією, яка відіграє незмінно важливу роль у будь-якій сфері людської діяльності. XXI століття — ера інформаційного суспільства, у якому інформація все частіше визначається як основний ресурс майбутнього.

            Для мене особисто інформація посідає вагоме місце в житті. Найчастіше я користуюся такими інформаційними ресурсами як: книги, статті, монографії, різноманітні переклади, дисертації, наукові журнали та хроніки. Так як я навчаюсь в педагогічному університеті інформаційні технології займають вагоме місце і в стінах мого університету. В розпорядженні студентів наявні безліч інформаційних ресурсів. Бібліотека університету якісно забезпечує всім необхідним матеріалом студентів та викладачів. Але, звичайно, як і будь яка система, система інформаційних технологій нашого університету потребує подальшого вдосконалення та модернізації. 


        Для кожної сучасної людини важливу роль відіграє інформаційна культура. На мою думку, Інформаційна культура це не що інше, як здатність якісно та продуктивно працювати з інформацією , використовувати, перероблювати, синтезувати, узагальнювати її, використовуючи при цьому сучасну технічну технологію. Я оцінюю рівень своєї інформаційної культури як достатній. Я вмію оперувати інформацією, знаходити потрібні мені дані та якісно використовувати інформаційні технології. 

        На сьогоднішній день дуже поширеною є проблема інформаційної нерівності. Соцiальнi наслiдки інформатизації: збiльшення обсягiв iнформацiї, що приводить до ситуації, коли людина не може її систематизувати, об'єктивно розглянути - виникає можливiсть маніпулювання нею; збiльшення обсягiв iнформацiї викликає стреси, породжені інформаційним перевантаженням, "інформаційний шок"; змiни структури проведення вiльного часу; поява iнтернет-залежностi; з'явилися нові засоби негативного впливу на людину, коли знання використовуються для маніпуляції людьми (нові політичні технології, релігійні конфлікти та iн.), вiртуальна реальнiсть замiнила "особисте" спілкування; відбувається трансформація соціальної структури (через що психологiчнi вiдмiнностi мiж соцiальними прошарками та групами посилюються, соцiальна тканина суспiльства розповзається, суспiльство сегментується.

      Сьогодні кожна людина прагне до інформаційної безпеки. Які ж загрози інформаційній безпеці можуть виникнути для людини ? Це перш за все загрози шкідливого впливу відповідної інформації (недостовірної, шкідливої, дезінформації) на особистість, суспільство, державні інтереси; загрози несанкціонованого чи неправомірного впливу сторонніх осіб до інформації й інформаційних ресурсів фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування; загрози обмеженню інформаційних прав особистості, механізмам їх реалізації.

      Отже, інформаційні технології представляють величезні можливості для сучасної людини, починаючи від отримання інформації, і аж до сучасних технологій в суспільстві. Тому, інформаційні технології є одними з найважливіших факторів для існування людини в сучасному суспільстві.




Для отримання додаткової інформації можна переглянути мою презентацію про інформаційні технології в житті людини:

1 комментарий: